Wat is lifestyle fotografie precies?

Overal waar ik kom vertel ik dat ik lifestyle kinder- en familiefotograaf ben. Maar wat houdt dat nu eigenlijk is? Lifestyle is natuurlijk een heel breed begrip, alles wat je doet in het leven valt in principe onder het woord lifestyle.  Maar juist in de fotografie is dit woord heel toepasbaar. Lifestyle fotografie is toe te passen op allerlei soorten (portret) fotografie, maar ik bepekt deze blog met name tot kinder- en familiefotografie. Juist omdat het in deze tak van de fotografie steeds meer wordt toegepast.

Wat wordt er bedoelt met lifestyle fotografie?

Met lifestyle fotografie wordt de focus gelegd op momenten in het leven en het vastleggen hiervan. Dus niet tot in detail gestyled of geregisseerd maar juist puur en ongedwongen. De focus ligt veel meer op storytelling dan een 1 of 2 hele mooie foto’s. Het gaat veel meer om het verhaal van jullie gezin en wat maakt jullie gezin nu zo speciaal? Met lifestyle fotografie wordt er daarom heel veel gekeken naar interactie met elkaar en het vastleggen van emoties. Een nieuwsgierige blik of juist wat verlegen, er is daarin dan ook geen goed of fout.

Wordt er dan niets aangestuurd?

Ook bij lifestyle fotografie kan er sturing zijn in de foto’s maar deze zal niet zo specifiek zijn als geposeerde fotografie. Het aansturen zal dan ook meer gericht zijn op een actie dan op een bepaalde houding. Wanneer ik een sessie fotografeer heb ik in mijn hoofd welke personen ik graag in combinatie op de foto wil en welke actie ik ze laat doen. Dit kan zijn dat je samen knuffelt, springt, loopt of danst.  Dus ook al wordt er aangestuurd op een actie, de focus ligt alsnog op emoties en interactie met elkaar.

Details, styling en sfeer

Om het verhaal te kunnen vertellen is er ook meer nodig dan enkel mooie foto’s van jullie samen. Het verhaal is namelijk groter en omvat meer. De omgeving waar jullie je bevinden, de details die hier aanwezig zijn en de sfeer. Tijdens een lifestyle reportage bij jullie thuis kijk ik bijvoorbeeld naar mooie accessoires in jullie huis en leg ik ook delen van de omgeving vast. Jullie huis is dus ook belangrijk in het verhaal. Of als we juist foto’s maken op locatie wil je graag laten zien wat voor weer het is die dag, in welk seizoen zijn de foto’s gemaakt en wat in de foto’s verteld dit verhaal? Op die manier heb je de mogelijkheid om nog meer gevoel in de foto te leggen én de hoe leuk is het als je later nog kunt terug kijken op het mooie babykamertje?

Wil je ook een lifestyle fotosessie boeken? Let me know!

Sessie boeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *